{ }

Články

Hodíte sa k sebe?

Hodíte sa k sebe?

oŽene.sk
Katarína Mikuškovičová

S niekým si rozumieme viac s iným menej. Podľa čoho zistiť, že on je pre vás ten pravý?

Podľa odborníkov je dôležitý vo vzťahu i typ vašej osobnosti. Ak vy ste spoločenský typ, otvorený a prístupný k iným ľuďom a vaša polovička je na tom podobne, nemusí to byť vždy najlepšia kombinácia. Prečo?

Odpovedá vzťahová konzultantka Petra Biháry

Extrovert je človek, ktorý vyhľadáva spoločnosť iných ľudí, rád s nimi komunikuje, je otvorený a vie sa ľahko prispôsobiť spoločnosti, v ktorej sa nachádza. Keď je príležitosť, rád sa v nej "predvedie". Navyše, záleží mu na mienke ostatných. Predstavte si, že sa nájdu dvaja rovnakí partneri- extroverti. Obaja sa chcú prejaviť, predviesť sa. Vtedy môže veľmi ľahko dôjsť k stretom, lebo ani jeden z nich nebude chcieť byť "ten druhý". Naopak, introvert je zameraný na vlastný vnútorný svet. V spoločnosti je skôr pozorovateľom ako aktívnym účastníkom. Okrem svojich priateľov nevyhľadáva iné sociálne kontakty. Je pasívny, zdržanlivý, váhavý a málo komunikatívny.

Ak sa nájdu dvaja introverti, pravdepodobne si nebudú mať čo povedať, každý z nich totiž bude žiť vo svojom vlastnom svete. Z tohto hľadiska, nech to znie akokoľvek zvláštne, je najlepšia možná kombinácia ak je jeden z partnerov extrovert a druhý introvert. Ako dva protipóly sa v partnerstve môžu dopĺňať. Komunikatívnejší partner toho utiahnutejšieho môže uviesť do spoločnosti a on mu naopak nechá možnosť v nej vyniknúť. Títo dvaja majú možnosť sa jeden vedľa druhého vyvíjať bez toho, aby v ich vzťahu nastávali väčšie strety.