{ }

Články

Keď nám sny radia

Keď nám sny radia

oŽene.sk
Katarína Mrázová

Neveríte snom. Veď donedávna ste si mysleli, že sú to len náhodné výbuchy mozgovej aktivity, alebo čistenie mozgu od informácií, čo sa nazhromaždili počas dňa. Neprikladáte im význam dovtedy, kým nemáte vlastnú skúsenosť.

Lenka nikdy neprikladala svojim snom zvláštny význam. Ak sa jej i niečo snívalo, ráno si vôbec nič nepamätala. Až nedávno, práve v čase, keď nastúpila do novej práce, sa na jeden „živý“ sen v noci zobudila. Snívalo sa jej o hadoch. Kam sa pohla, všade ich videla. I keď nemá fóbiu z hadov, vtedy sa nad ránom prebudila celá spotená od strachu do rána už nezaspala. A inak tomu nebolo ani nasledujúce ďalšie dve noci. V nasledujúce ráno si v snári pozrela význam svojho sna. Vraj jej hrozia intrigy. Nuž, ale kto ich nepozná, pomyslela si. Sen a jeho význam však zo svojej hlavy von nedostala. „Naozaj mi ten sen chcel niečo naznačiť?“ rozmýšľa ešte i dnes mladá žena.

Tak ako to s tými našimi snami vlastne je? Odpovedá konzultantka Petra Biháry

Sny odzrkadľujú udalosti nášho života na metaforickej úrovni a sú schopné nás zasiahnuť na hlbokej úrovni. Tvoria významnú časť našej existencie. Výskumníci zistili, že snívame asi 2 hodiny každú noc a preto, by sme mali snom venovať svoju pozornosť. Ak sa vraj nezaoberáme svojimi snami nechávame si uniknúť jedinečnú príležitosť na sebapoznanie. Niektorí ľudia považujú sny za bezvýznamné, nepodstatné, či nevedecké, spájajú ich dokonca s okultizmom. Profesorka Clara Hill, ktorá vedecky skúmala interpretáciu snov a vytvorila model pre profesionálny výklad sna tvrdí, že správny výklad sna môže byť kľúčom k vašim problémom. Jeho interpretácia má svoje významné miesto v psychoterapii a je často veľmi dôležitá práve preto, že vedie priamo k centrálnemu konfliktu. Opakované sny poukazujú na pretrvávajúce problémy. Práca s nimi je účinnou metódou, ako si môžeme uvedomiť či objaviť napríklad neprežité, potlačené emócie a znovu ich prežiť. A následne ich tým uvoľniť. Zistilo sa, že ľudia viac snívajú v stresových obdobiach. Pamätajú si najmä tie, na ktoré by najradšej zabudli. Sny sa k nám prihovárajú obrazovými metaforami, ktoré sú výsledkom zážitkovo-intuitívneho spracovania toho, čo sme zažili v našom živote. Naše sny sú osobné a nemôžu byť preto vyložené všeobecne alebo vďaka štandardným snárom. V našom sne sú totiž symboly, ktoré sa prihovárajú iba nám a tak im môže dobre porozumieť iba snívajúci, inšpirovaný navádzaním skúseného odborníka či terapeuta. Pri výklade sna okrem intelektu musíme zapojiť aj intuíciu a pocity. Sny v nás často vyvolajú nepríjemné, stresujúce spomienky, ktoré môžu byť aj dosť bolestivé. Je ľahšie ich rozoberať s niekým, kto nám poskytne profesionálnu podporu, povzbudenie či spätnú väzbu. Ak sa rozhodneme vykladať si sen sami môže sa stať, že sa budeme vyhýbať práve bolestivým, náročným častiam alebo kvôli nedostatku energie alebo času z nich vynecháme niečo tie dôležité. Dôkladná interpretácia sna môže trvať aj niekoľko hodín či dní. Ani najdôkladnejšia a najkreatívnejšia analýza však nedokáže odhaliť sen úplne. Veľký význam má interpretácia snov u ľudí, ktorí si ich pamätajú, sú motivovaní pre prácu s nimi a bývajú orientovaní na vhľad. Marc Ian Barasch vníma sny ako spirituálne dobrodružstvo, ktoré nám odhalí vnútorné rozpory, dodá nám odvahu, odhalí vnútornú múdrosť, zmení náš život, alebo nás dokonca nás môže vyliečiť.