{ }

Články

Keď s nami cvičí pubertiak

Keď s nami cvičí pubertiak

oŽene.sk
Katarína Mrázová

Najbúrlivejším obdobím života je práve dospievanie. Máte i vy doma adolescenta? Nuž, nemáte to ľahké, ale verte, nejeden rodič toto obdobie svojho dieťaťa musel „predýchať“.

Máte pochybnosti o tom, či je s vašim „pokladíkom“ všetko v poriadku? Nespoznávate tú podivnú bytosť, ktorá býva s vami a svojim ostrým jazykom, každú chvíľu na vás útočí? Zdá sa vám, že je zrazu egoista, nechce mať s vami nič spoločné, zatvára sa v izbe a máte problémy v komunikácii?. Netrápte sa. Je to iba normálne dospievanie.

Ako preplávať dospievaním vašej ratolesti radí vzťahová konzultantka Petra Biháry.

S príchodom puberty sa detstvo chýli ku svojmu koncu. Každý vývojový prechod je kritický, a preto je dôležité vedieť, že tento úsek života vášho dieťaťa je obdobím zraniteľnosti a súčasne i veľkých možností. Práve teraz sa vytvára vedomá identita mladého človeka. „Ja“ dieťaťa musí byť potvrdené dvoma spôsobmi. V prvom rade, uistenie od „zrkadlových“ očí milovanej osoby, na ktorej nám záleží. Za druhé uvedomenie si zmysluplnej činnosti, či profesie, ktorá povyšuje bytie jedinca. Hlavnými znakmi dospievania je najmä rozpoltenosť osobnosti, odpútanie sa od rodičov, osamotenosť, egocentrické myslenie, narcizmus, sexuálne poznávanie, experimentovanie či komunikačné mánie. V tomto období je v poriadku i to, keď sa dospievajúcemu jeden deň rodičia úplne hnusia a na ďalší sa s nimi túži dôverne rozprávať, byť im veľmi blízko. Snaha odpútať sa od rodičov je súčasťou normálneho dospievania. Aby mohli deti neskôr odísť z domu, musia sa im rodičia zhnusiť. Generačné konflikty sú prirodzená súčasť nášho života. Samozrejme, ideálne by bolo, aby rodina bola svätyňou, ktorá vyživuje a v ktorej sa duch dieťaťa môže rozvíjať vďaka uznaniu a starostlivosti rodičov.

Kto vlastne som?

Základnou starosťou adolescentov je otázka: "Čo budem robiť? Čím budem? Ako si budem zarábať?" V minulosti bola voľba predurčená, deti išli v šľapách svojich rodičov. Dnes sa ponúka obrovské množstvo možností. Výber je zložitejší. Dieťa má rôzne aktivity, každú chvíľu nové záujmy a práve to, môže byť spôsob, ktorým sa spoznáva.

Dobrá rada: Môžete si spolu s dieťaťom urobiť rôzne testy, ktorými sa zistí určitá schopnosť či talent.

Nikto ma nemá rád

Melanchólia, osamotenosť, či pochmúrnosť patria k tomuto obdobiu. Nezáleží na tom koľko má vaše dieťa priateľov. V hĺbke duše cíti prázdnotu. Rieši otázku kto som, nevie kam ide a budúcnosť ho ťaží.

Dobrá rada: Pochmúrnosť ešte neznamená, že má vaše dieťa depresiu.

Mladý útočník

Nielen dospievajúci, ale aj ich rodičia prechádzajú citlivým obdobím. Rodiaca sa duševná sila mladých, je schopná nájsť tu najmenšiu slabinu dospelých, a zaútočiť na ňu. Akoby si rodičia svojich slabín už dávno neboli vedomí.

Dobrá rada: Chráňte sa. Nájdite si miesto, na ktorom môžete načerpať sily, prípadne sa regenerovať po roztežkách a konfliktoch v domácnosti.

Môj idol, moja star

Izba oblepená plagátmi rockových a filmových hviezd. A vaše dieťa zasnene v nej sedí celý deň. Je to v poriadku. Adolescenti veľa snívajú. Snenie a idealizovanie vytvára vzory, ktoré nás motivujú. Dospievajúci potrebujú niekoho, niečo zbožňovať.

Dobrá rada: Zmierte sa s tým, že idolom pre vaše dieťa už bohužiaľ nie ste vy.

Náboženská citlivosť

Toto obdobie sa vyznačuje aj najväčšou náboženskou vnímavosťou. Mladí ľudia riešia otázky existencie. Detský postoj k viere ich už neuspokojuje. Tí, ktorí nikdy nerozmýšľali o Bohu budú zvažovať možnosť jeho existencie. Idealizácia a obdiv ich nasmerujú k náboženským myšlienkam a filozofiám. Môžu byť i sklamaní cirkvou a jej slabosťami. Odpor zúčastňovať sa formálnych náboženských rituálov ešte nemusí znamenať, že popierajú existenciu Boha. Niektorí dospievajúci, môžu vyhľadávať a nachádzať uspokojenie vo východných náboženstvách a môžu byť náchylní vstupovať do siekt.

Dobrá rada: Všímajte si viac svoje dieťa

Máme doma sopku

Bežná poznámka či pohľad a oheň je na streche. Vaše dieťa si priam hororovo interpretuje vaše slová. Pozor! Adolescenti sú prirodzene vzťahovační. Sú extrémne citlivý na kritiku. Objavujú sa sekundárne pohlavné znaky, tvary tela sa menia a mladý človek sa cíti zmätený a nesvoj.

Dobrá rada: Zvážte akými slovami budete komentovať chovanie alebo výzor vášho dieťaťa.

Kúpeľňa je len moja!

Dospievajúci sú narcismi. Uchvátene pozorujú svoj obraz v zekadle. Dokážu v kúpelni stráviť celé hodiny. Vyplýva to z ich intenzívneho uvedomovania si samého seba. Nie všetci adolescenti sú spokojní so svojim telesným výzorom. Svoju nespokojnosť môžu dávať patrične najavo.

Dobrá rada: Predbehnite ich ráno v kúpelni. Odchod na spoločnú návštevu naplánujte aspoň s hodinovou rezervou. Je obtiažne a náročné bývať so sklamaným a zlostným človekom.

Nekonečné telefonáty

Vedomie seba samého a pocit osamotenia nútia dospievajúceho komunikovať. Neustále rozhovory s priateľmi je spôsob, ako dosiahnuť pocit obľúbenosti a spolupatričnosti.

Dobrá rada: U mobilné operátora vyberte dieťaťu výhodný paušál.

Mladý experimentátor

Každú chvíľu iný účes. Extrémne kombinácie oblečenia. Rôzne spôsoby chovania sa. Experimentovanie je spôsob, ako rozšíriť svoje obzory, či ako si pred dokončením vývoja svojej identity vyskúšať rôzne spôsoby chovania sa. V tomto období sa mladí postavia proti životným štýlom alebo hodnotám rodičov. Napríklad, ak je otec pedantný a zodpovedný, syn si zaistí svoju identitu tým, že sa na všetko vykašle.

Dobrá rada: Doprajte mu čas nájsť svoju identitu. Nebojte sa, to čo ste do neho vštepovali odmalička, nezmizne ako šibnutím prútika. Neskôr sa k tým hodnotám vráti.

Pozor na drogy a násilie

Vnútorná prázdnota môže nútiť dospievajúcich piť. Užívanie drog (a patrí k nim i alkohol) otupuje bolesť z osamelosti. Kriminalita je jeden zo spôsobov, ako sa mladý človek snaží vybiť si hnev alebo spôsob, ako si ukradnúť čo nedostal v detstve. Ohrození sú mladí ľudia, ktorí vyrastajú v dysfunkčných rodinách.

Dobrá rada: Poznajte priateľov svojej ratolesti. Keď má svoje dobré obdobie, pýtajte sa ho čo robia spolu, kam chodievajú a podobne (samozrejme, len ak je na to vhodná príležitosť). Ak by totiž nastal problém, viete kde dieťa hľadať, koho sa pýtať.

Ach, tá láska nebeská

Láska je nové dobrodružstvo. Zamilovanie, schôdzky, rozchody, to všetko sú cenné zážitky. Pre niektorých je potreba lásky zúfalo potrebná, iní majú pred ňou strach a môže ich viesť k vyhýbaniu sa tejto skúsenosti.

Dobrá rada: Pri komunikácii sa vyhnite romantickým rozprávkami o láske. A môžete vynechať aj tragické príbehy o vzťahoch plných hádok, nešťastia a opúšťania. Vaše varovania aj tak nepomôžu.

Nerobte zo sexuality tabu

Dospievajúci svoju sexualitu skúmajú. Objavujú sa silné sexuálne pocity. Prieskum vlastného prirodzenia je pre zdravú identitu kľúčový.

Dobrá rada: Ak sa nechcete ocitnúť v situácií, ktorá môže byť nepríjemná pre obed strany, tak pred vstupom do jeho izby radšej slušne zaklopte.