{ }

Články

Keď vzťah s otcom škrípe

Keď vzťah s otcom škrípe

oŽene.sk
Katarína Mikuškovičová

Príjemná atmosféra v rodine je základom pre zdravý vývoj detí. Naštrbením vzájomnej dôvery si neraz do dospelosti prenášame trpké skúsenosti.

Dana /40/ prežila so svojím otcom peklo. Vyrastala som v rodine, kde bol otec veľmi dominantný. Matka len ticho poslúchala jeho rozkazy. Samozrejme, zo začiatku manželstva sa i ona snažila občas si "dupnúť", ale keď zistila, že len priliala "do ohňa" jeho prchkej povahe, rozhodla sa neprotirečiť mu. Priznávam, občas mi jej správanie pripadalo ustráchané. Bola som iná ako ona a i napriek tomu som s ňou mala veľmi krásny vzťah. S otcom to neklapalo od kedy si pamätám. Neprejavoval mi takmer žiadne city, všetko mi povedal viac menej rozkazom. Netvrdím, že ma nemal rád, to by som mu určite krivdila. Viem, že sa o mňa bál keď mi operovali nohu či ma trápil zápal pľúc. Nikdy ma však nepohladil, nepritúlil a ani som sa nedočkala žiadnej pochvaly, napriek tomu, že moje študijné výsledky boli vynikajúce. Pri pohľade na to, aké vzťahy mali moje kamarátky so svojimi otcami, mi neraz vyhŕkli slzy. Ja som z neho cítila len chlad, posmešky a urážky na moje nedostatky. Keď náhodou nebolo po jeho vôli, kričal tak, že ho počuli všetci susedia naokolo. Peklo nastalo najmä v puberte. Búrila som sa proti jeho správaniu ku mne, a to ho ešte viac "vytáčalo". Neskôr, najmä kvôli mame, mi napadlo, že ho radšej nebudem provokovať a robila som všetko pre jeho spokojnosť. No nech bola moja snaha akákoľvek, minula sa účinku. Vzťah s otcom v dospelosti poznačil aj moje správanie k partnerom a dokonca i manželstvo. Rada by som naše vzťahy upravila, ale neviem ako.

Radí vzťahová konzultantka Petra Biháry

Otec predstavuje v rodine autoritu, rovnako ako matka. Prikazuje, zakazuje, prípadne trestá. Otcovia sú tí, ktorí majú v rodine väčšiu moc. Často vzbudzujú i strach. Sú v porovnaní s matkou neraz vnímaní ako menej citliví, vzdialenejší, náročnejší. Muži sú pre ženy, nielen pre dievčatká, často nezrozumiteľní. Vzťah medzi dcérou a otcom má svoj vývoj. Ideálne prechádza fázami zblíženia a oddelenia, sprevádzanými určitým napätím. Toto všetko sú dôvody prečo je problematické priblížiť sa k otcovi. Ženy, ktoré nemali možnosť prežiť si blízkosť so svojim otcom, v určitej fáze sa neskôr v dospelosti, môžu cítiť neisto v spoločnosti mužov, a neraz majú problémy pri výbere partnera. Váš otec si svojim správaním asi chcel získať rešpekt. Mnohí z nich nevedia ako sa priblížiť k svojim deťom. Výchovu zveria do rúk ženy, hlavne preto, že si neveria. Často krát sa cítia neohrabaný či neschopný, keď si majú poradiť s tak krehkými bytosťami ako sú deti. Lepšie si otcovia vedia vytvoriť vzťah s deťmi rovnakého pohlavia. Aby ste s ním našli spoločnú reč, skúste si uvedomiť, že ste jeho dcérou. Máte v sebe časť matky i kúsok vášho otca. Každý z nás má súčasne v sebe aj ideálnu predstavu svojich rodičov. Realita rodinného života však môže byť úplne iná.

Ponúkame vám cvičenie. Na papierik si napíšte aspoň tri vlastnosti, ktoré máte spoločné s vašim otcom. Porozprávajte sa so svojimi príbuznými, spýtajte sa tety, strýka či otcových priateľov, aký bol v detstve a zistíte ako ho vnímajú oni. Overte si svoje pocity, a zamyslite sa nad názormi druhých. Skúmajte ako vaši súrodenci nadväzujú komunikáciu s vašim otcom. K spoločným vlastnostiam si na papierik napíšte aj zásady vášho otca, jeho obľúbené výroky, prípadne vtipy. Zamyslite sa nad tým, čo všetko to prezrádza o ňom. Pokúste sa odhadnúť, čo váš otec tajne očakáva od života i od vás. Zhrňte svoje poznanie, a na základe získaných informácií si pozmeňte váš vnútorný obraz otca. Ak veríte na mimozmyslové vnímanie, pred spaním a ráno po zobudení, si predstavte vášho otca a prihovorte sa mu. Povedzte mu, ako vám na ňom záleží, premietnite si spoločné vlastnosti a vnútorne ho požiadajte o spoluprácu na ceste k vášmu zblíženiu. Toto cvičenie robte pár dní za sebou. Potom už len naplánujte kroky smerom k otcovi. Nezabudnite ide o proces postupného zbližovania, doprajte si čas. Nájsť spoločnú reč je umenie, ktoré treba trénovať.