{ }

Články

Mám ťa rád či milujem ťa. Je v tom rozdiel?

Mám ťa rád či milujem ťa. Je v tom rozdiel?

oŽene.sk
Katarína Mikuškovičová

Hovorí vám váš drahý, mám ťa rád a vy by ste rady počuli iné vyznanie? Netrápte sa, a zabudnite na slovíčka.

Intuícia vám napovie, ako to ten druhý s vašim vzťahom myslí.

Ženy rady počujú slová ľúbim ťa, milujem ťa. Niektorí muži ich však vravia naozaj len výnimočne. Moja známa mala tiež podobnú skúsenosť so svojím partnerom. "Ležali sme vedľa seba a ja som chcela vedieť, čo si o týchto slovíčkach myslí on. Povedal, že medzi slovami milujem ťa a mám ťa rád je veľký rozdiel. Samozrejme, hneď ma zaujímalo, čo cíti on ku mne. Povedal, že mám ťa rád. Vraj aby povedal milujem ťa, potrebuje oveľa dlhší čas. Mám rada jahodovú zmrzlinu a moje kamošky, povedala som a z očí sa mi začali kotúľať slzy. No on dodal, že ma má strašne rád, záleží mu na mne viac ako si myslím a z toho, čo všetko robí a ako sa ku mne správa, by som to mala vedieť. Vtedy som pochopila, že mi to dokazuje denne," dodala spokojne.

Čo na to vzťahová konzultantka Petra Biháry?

Vedeli ste, že slová milujem ťa a mám ťa rád nájdeme v synonymickom slovníku vedľa seba? Mať rád znamená kladné vyjadrenie vzťahu, milovať však nesie so sebou istý erotický náboj a sexuálne priťahovanie. Obe sú však spojené s láskou a vyjadrujú jej určitý stupeň. Napriek tomu je ťažké odmerať, ako nás má niekto rád. Prečo? Lebo každý človek používa tieto slová rozdielne. Ak chcete zistiť, aký cit má k vám váš partner a čo chce slovami vyjadriť, zistite si ako narába so slovami a ako sa vyjadruje. Každý z nás však túži, aby ho niekto miloval, nielen mal rád. Sú ľudia, ktorí často používajú slová milujem ťa a ľúbim ťa (a povedzme si úprimne, že niekedy ich vyslovujú i ľahkomyseľne). Iní ich zasa povedia len pár ráz za život, o to však úprimnejšie. Svoje city však dávajú najavo činmi a skutkami či napríklad tým, ako sa zaujímajú o naše pocity. Spôsobov, ako prejaviť partnerovi lásku, je oveľa viac ako použiť na to iba dve slová.

Názor ženy:

Barbora (35): Ja slovo milujem ťa pri mojom manželovi nepoužívam často. Neznamená to však, že by som ho nemilovala. Dokonca si myslím, že som mu ich za 15 rokov spoločného života povedala iba párkrát. Možno je to tým, že ako dieťa mi rodičia veľa lásky neprejavovali a preto povedať ľúbim ťa pre mňa znamená veľa.