{ }

Články

Nájdite si svoj amulet či talizman

Nájdite si svoj amulet či talizman

oŽene.sk
Katarína Mikuškovičová
Skúškami na vysokej škole ste prechádzali pomocou retiazky či prívesku, ktorý vám prinášal šťastie? Pravdepodobne ste vtedy ani len netušili, že máte v rukách talizman.

Rozdiel medzi amuletmi a talizmanmi vysvetľuje odborníčka Petra Biháry:

Pamäťové systémy v období renesancie sú zviazané s magickými talizmanmi alebo amuletmi, ktoré slúžili pôvodne k vyvolaniu určitej zvláštnej sily, ktorá má v živote pôsobiť. Amulet bol niečo ako nosič špeciálnej vibrácie, ktorú potrebujem aktivovať v živote (napríklad lásku, ochranu, niečo ako spirituálny rebrík, po ktorom môžem vyšplhať do vyšších úrovní vedomia a stretnúť sa tam s Bohom).

Tvorba amuletov a ich fungovanie:

Vychádza z filozofie, že vôľa človeka a jeho myšlienka má svoju silu, a táto sila, koncentrovaná, zameraná a aktivovaná príslušnými „posilovačmi“ dokáže ovplyvňovať. Vo svete nežijeme oddelene, sme spolu viac, či menej spojený, od seba navzájom závislí, a navzájom na seba aj pôsobíme. To sú poznatky, psychológie, sociológie i iných vied. Dnes je aj úplne jasné, že ako bytosti máme svoje špecifické vyžarovanie, ktoré sa dá vidieť vďaka tzv. Kirlianovej fotografie, máme v sebe určitý magnetizmus. Niekto silnejší iní slabší. Vytváranie amuletov bolo umenie, ktoré patrilo do rúk iba zasvätencom, pretože nesprávne prevádzanie mohlo byť aj nebezpečné. Boli to ľudia, ktorí mali hlboké poznatky o kovoch, drahých kameňoch a nesmeli chýbať perfektné znalosti astrológie. Amulety sa vytvárali za špeciálnych podmienok, v presne vypočítané dni, hodiny až minúty, aj materiál či tvar bol starostlivo vybraný. Priaznivá konštelácia hviezd zaručovala úspech a náklonnosť bohov či vyšších síl. Špeciálne znaky, modlitby, zaklínadlá sa kreslili na pergamen, plátno, hodváb, vrývali do kovov. Tento magický predmet sa nosil na tele, vešal do domu, zakopával v okolí domu, či dával pod vankúš. Tvorba amuletov sa vyvíjala a tak isto podliehala móde. Dá sa povedať, že amulety sú aj šperky vytvárané za špeciálnym účelom. Dnešné amulety majú podobu módnych doplnkov, bižutérie a ozdôbok.

Viete, čo sú talizmany?

Tvarom, spôsobom vypracovania, materiálom sa podobá amuletu, má prinášať rovnako šťastie, lásku.