{ }

Články

Veriť či nie intuícii?

Veriť či nie intuícii?

oŽene.sk
Katarína Mikuškovičová

Stalo sa vám niekedy, že ste cítili, čo robiť alebo nerobiť, napriek tomu, že rozum hovoril niečo iné? Gratulujeme, našla si vás intuícia.

Zuzana (35) mala tiež počúvať svoju intuíciu oveľa skôr

Môj zamestnávateľ prepúšťal, a bohužiaľ medzi „vyvolenými“ som sa ocitla i ja. Samozrejme, nelenila som a vďaka internetu som začala hľadať novú prácu. Netrvalo dlho a ozvala sa mi jedna spoločnosť. A tak sme si dohovorili termín stretnutia na piatok. V ten deň som sa zobudila do zasneženého dňa. Ani neviem prečo, od rána som mala pocit, že na ten pohovor nemám ísť. Moje racionálne ja však rozhodlo. Ideš a hotovo! Pre istotu som si však nechala dlhšiu časovú rezervu (veď keby niečo...). To niečo sa ukázalo veľmi rýchlo. Vonku mrzlo a ja som nemohla otvoriť dvere na aute. Keď sa to konečne podarilo, auto zrazu po pár metroch vypovedalo poslušnosť. Baterka. Vďaka šikovnému susedovi, sa však o nejaký čas všetko vyriešilo. Ostávalo mi už len málo času, aby som termín stihla presne. Zapla som navigačný systém a ten ma doviedol do cieľa. Teda aspoň som si to myslela. Doteraz nepochopím prečo, ale ocitla som sa na úplne opačnom konci mesta, ako sídlila firma. Vraj zlyhal systém, povedal mi neskôr kamarát. To som však už meškala a tak mi nezostávalo iné, len zavolať a ospravedlniť sa, že prídem neskôr. Nakoniec som predsa len, i keď s oneskorením, dorazila na uvedenú adresu. A tam som sa nakoniec, po vyše polhodinovom čakaní na šéfa dozvedela, že miesto ponúkané na internete vôbec nezodpovedalo tomu, koho majiteľ hľadal. Odvtedy počúvam svoju intuíciu.

Máme vlastne intuíciu či nie? Odpovedá vzťahová konzultantka Petra Biháry.

Intuícia je prirodzená schopnosť v každom z nás. Vnímame ju ako vnútorný pocit, hlas, inštinkt, čo nás navádza niekam ísť, niečo urobiť a podobne. Hlas intuície či jasnovidectvo patria do kategórie, ktorú parapsychológovia označujú Mimozmyslové vnímanie (MZV).

Tento úžasný fenomén mnohým zachránil život či pomohol nájsť riešenie. Podľa výskumov profesora J. B. Rhine všetci máme schopnosť mimozmyslového vnímania, ale v mnohých z nás nie je rozvinutá. Ak ju zanedbáme, tak zakrpatie. Tí z nás, ktorí túto schopnosť rozvíjajú dostavajú informácie a poznatky od svojho šiesteho zmyslu. Mimozmyslové vnímanie podporuje uvoľnený, meditatívny, do vnútra nasmerovaný stav. Ak je vaše vedomie pokojné a vy sústredíte svoju pozornosť na riešenie alebo odpoveď, ktorú hľadáte, môže sa vám múdrosť ukrytá v podvedomí prihovoriť a ponúknuť vám originálne riešenie, či žiadanú odpoveď. Dobre trénovaná intuícia môže prinášať spoľahlivé informácie. Intuitívne informácie sa dajú kombinovať s úsudkom, a tak sa vnútorný intuitívny hlas môže stať integrálnou súčasťou nášho života. Dobrú intuíciu nerozviniete za jeden deň. Precvičovať ju treba vedome a to každý deň . Intuitívne vnemy k nám prichádzajú neustále, my ich však potláčame, ignorujeme a dokonca bojujeme proti nim. Preto si všímajte, dôverujte, zachytávajte a pomenúvajte jemné odtiene pocitov. Sledujte svoje sny a využívajte ich vo svoj prospech pri riešení životných situácií. Intuícia je označovaná ako základný zmysel pre skutočnosť. Jej poslaním je viesť nás k odpovediam. Ak si kladiete otázku „A kde je skrytá?“, odpoveď je jednoduchá. Intuícia sú vlastne informácie v mozgu a prameňom intuície je naše podvedomie - pravá mozgová hemisféra. Carl Gustav Jung povedal, že veľké rozhodnutia v ľudskom živote vznikajú často pod vplyvom inštinktov. I keď si toho nie sme vedomí, tak pri každom svojom rozhodnutí okrem vedomostí a uvažovania, využívame do určitej miery aj intuíciu. Tá je súčasťou vášho života a môže vás obohatiť vo viacerých oblastiach. V situácií , v ktorej máme iba málo informácií, môže byť intuitívny proces uvažovania účinný. Dôležité je vedieť, že „šiesty zmysel“ nemá nahradiť náš úsudok, ale ho vylepšiť. Poslaním intuície je totiž viesť nás k odpovediam.