{ }

Články

Vyberáme si partnera podľa otca?

Vyberáme si partnera podľa otca?

oŽene.sk
Katarína Mikuškovičová

Má vplyv naše podvedomie na výber partnera a my sa intuitívne prikloníme k tomu mužovi, ktorý nám (povahovými črtami, mimikou či výzorom) pripomína otca?

"Môj otec bol v rodine ten dominantnejší a razantnejší. Mama nám dávala citové zázemie, viac prejavovala lásku a náš vzťah bol veľmi kamarátsky. Ona bola tá, čo udržiavala teplo rodinného kozuba. Priznávam, neraz sa stalo, že som ju dokázala "ukecať" na to, čo vyhovovalo mne.

Otec bol iná "šálka kávy". Bol vážny, presný, dochvíľny a vždy sa dalo na neho spoľahnúť. Nepil ani nechodil do krčmy s kamarátmi. Jeho svetom boli knihy a rodina. Na nás deti bol však prísny a vedeli sme, kde sú mantinely, ktoré sa za žiadnych okolností nesmú prekročiť. Samozrejme, v puberte mi jeho správanie "liezlo na nervy".

Možno práve tam, som si povedala, že ja nikdy nechcem takého muža ako je on. Neplánovane sa mi to aj darilo dodržiavať pekných pár rokov. Akosi podvedome som si vyberala partnera nezodpovedného, večne meškajúceho na rande či takého, čo sa rád pozrel na dno pohárika.

Po poslednom rozchode ma prešla trpezlivosť a povedala som si, že keď mám "šťastie" na takýchto asociálov, radšej nechcem nikoho. A vtedy som ho stretla. Muža, ktorý nápadne pripomína môjho otca. A mne to napriek tomu vyhovuje. Presne podľa príslovia "nikdy nehovor nikdy..." dodala Martina.

Ako to vidí vzťahová konzultantka Petra Biháry?

Existuje jedna z teórií, ktorá vraví, že si nevedome vyberáme svojho partnera podľa otca. Je to najmä preto, že otec je prvý muž v našom živote. Máme s ním mnoho zážitkov, ktoré sa v nás uložia a tak máme tendencie priťahovať do nášho života mužov, s ktorými môžeme tieto zážitky prežiť opäť. Môžeme tak kopírovať rôzne skúsenosti z našej rodiny, napríklad rozdelenie moci, narábanie s financiami, štýl komunikácie a iné.

Táto teória tvrdí, že príčinou našej zamilovanosti, nie sú kvality partnera, ale to, že si náš "starý mozog" zamenil partnera za našich rodičov. V partnerovi hľadáme vraj ideálneho kandidáta, ktorý nám môže vynahradiť všetky psychické a citové ujmy, prípadne uspokojiť všetky naše detské potreby. Samozrejme, naše nároky v tomto prípade nie sú reálne a partner nikdy nemôže nahradiť to, čo sme nedostali od rodičov ani nemôže byť ich náhradou. Psychológovia odporúčajú: "Ak chcete vedieť aký bude váš partner o dvadsať rokov, pozorne sa pozrite na jeho oboch rodičov."

Muža nášho života si k môžeme vyberať na základe princípu podobnosti alebo odlišnosti. Tzv. Bio-logika tvrdí, že si inštinktívne vyberáme partnerov, ktorí sú schopní zaistiť či zvýšiť šance prežitia nášho druhu. Základnou myšlienkou sociálno-psychologickéj teórie výmeny je vybrať si partnera na rovnakej úrovni ako sme my. Pri výbere je rozhodujúci i temperament, povahové vlastnosti a dotyková perspektíva. Menej známa je teória, podľa ktorej je dôležitým faktorom to, akým spôsobom náš potenciálny nápadník dokáže zdvihnúť naše sebavedomie a zvyšovať náš význam. Kritéria na partnerov sa menia s našim vekom, skúsenosťami i potrebami. Vedcom sa nepodarilo odhaliť tajomstvo lásky a ani to podľa akého kľúča si vyberáme muža nášho života.

 Niekto múdry raz dávno povedal: "Ten, komu dávame prednosť, odhaľuje kontúry nášho srdca."